La rinoplàstia

general

La rinoplàstia és un procediment de cirurgia plàstica pel qual es modifica la forma del nas: canviar la mida, la forma de la punta, el gruix dels orificis nasals, la curvatura de l’envà, l’angle entre el nas i el llavi superior , etc. No obstant això, no sempre la rinoplàstia respon a una qüestió estrictament estètica amb la qual una persona vol millorar la seva aparença, sinó que pot ser necessària davant l’existència de malformacions del nas, bé congènites o degudes a traumatismes, que dificulten la respiració (per exemple, desviació de l’envà nasal).

La rinoplàstia ha de realitzar-la un cirurgià plàstic experimentat, qui ha d’assessorar el pacient sobre els resultats de la intervenció en funció dels objectius d’aquest i dels seus criteris estètics, per tal de definir la forma final que tindrà el nas. En el cas d’adolescents, no és recomanable realitzar aquesta intervenció abans dels 16 anys i caldrà assegurar-se que no és una decisió adoptada unilateralment pels pares.

La realització d’una rinoplàstia sol ser d’una a dues hores, depenent de la complexitat de cada intervenció. Requereix ingrés hospitalari i es porta a terme en un quiròfan, amb anestèsia local i sedació o anestèsia general. L’operació s’inicia separant la pell del nas de l’os i el cartílag que li serveixen de suport i que després es esculpeixen atenent les característiques de la morfologia que es desitja obtenir. Posteriorment es redistribueix la pell i es sutura.

Normalment, la intervenció es realitza practicant petites incisions a l’interior de les fosses nasals, encara que en ocasions pugui ser necessari un concepte de cirurgia oberta accedint des de la columela.

rinoplàstia operació nas:La rinoplastia  barcelona
En acabar la rinoplàstia es col·loca una escaiola sobre el nas i es taponen els dos orificis nasals amb cotó per evitar el sagnat i estabilitzar el septe nasal (es retiraran un o dos dies després. El pacient rebrà l’alta al dia següent de la intervenció. En els primers dos o tres dies la inflamació i els hematomes produïts per l’operació aconseguiran el seu màxim i afectant a l’entorn dels ulls, per desaparèixer al cap d’aproximadament dues setmanes. És normal que en els primers dies es produeixi un lleu sagnat de nas. l’escaiola es traurà transcorreguda una setmana o un màxim de dos.

El pacient pot recurar la normalitat en la seva activitat diària al cap de dos dies i tornar a la feina en una setmana després d’haver-se realitzat la rinoplàstia. No obstant això, cal mantenir determinades precaucions, com evitar l’exercici físic intens durant tres setmanes, reduir al màxim el risc de cops, no prendre el sol durant dos mesos i, per descomptat, seguir totes les indicacions del cirurgià que aquest s’impartirà a les successives consultes de seguiment.

Les complicacions d’una rinoplàstia són infreqüents i revesteixen poca importància, sempre que la intervenció sigui realitzada per un cirurgià plàstic qualificat. En ocasions poden aparèixer petits punts vermells a la pell com a conseqüència del trencament d’alguns petits vasos i que no desapareixeran amb el temps. En aproximadament un de cada deu casos cal realitzar una revisió quirúrgica per corregir algun defecte.